Leda växande företag

Att vara chef i ett växande företag eller startup-bolag är en möjlighet att vara med där det verkligen händer och dessutom bidra till att skapa något helt nytt. Att arbeta i ett expansiv bolag är lika mycket en livsstil som ett arbete. Det passar inte alla, men för den som gillar flexibilitet, snabba beslut och ett visst mått av osäkerhet så är det ett drömyrke. Här är några saker att tänka på som ledare i ett bolag i tillväxt.

Hålla koll på ekonomin i tillväxtfas

Trots att företagets ekonomi går bra kan en expansion vara påfrestande. Det är viktigt att ta strategiska beslut som på sikt leder till ökade intäkter och lönsamhet – även om de på kort sikt kan vara en kostnad för bolaget. Det kan till exempel handla om att nyanställa eller investera i ny hårdvara och infrastruktur. Ett företagslån är en lösning som kan ge ett snabbt tillskott i kassan. Jämför noggrant lånevillkor för att hitta det mest lönsamma alternativet – https://lanapengar.expressen.se/ är en bra jämförelsesida.

Leda personal på tillväxtresa

Ett företag som växer behöver engagerad och motiverad personal men när ett företag får växtvärk är det lätt att glömma bort att förankra beslut lägre ner i organisationen. Till slut upplever medarbetarna att det inte längre finns någon koppling mellan deras arbete och företagets affärsplan och att de beslut som tas är förvirrande. För att undvika det här är det viktigt att kommunicera till alla i organisationen att företaget står inför en uppväxling och att det kommer att krävas stor flexibilitet i arbetssätt och fokus.

Som ledare i en tillväxtorganisation är kommunikation och tydlighet a och o. Alla medarbetare måste förstå varför beslut tas och vilka målsättningarna är. Genom att alla känner att de är med på tåget skapas det en kollektiv framåtanda där varje enskild anställd tillåts ta egna beslut som gynnar det gemensamma målet. Som chef handlar det inte så mycket om att berätta för alla hur de ska jobba – snarare om att motivera alla att ta egna beslut som gynnar företaget. Uppmuntra eget ansvarstagande och skapa en organisationskultur där det är tillåtet med misstag. På innovativa företag krävs framåtanda och mod för att lyckas, och det här behöver prägla organisationen internt för att företaget ska nå sina mål.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade

 
 
 
 
 
 
erudito