Inred för en kreativ arbetsplats

Vilket företag vill inte ha medarbetare som är nytänkande och kreativa? Som arbetsgivare kan man dock hjälpa dem på traven genom att själv vara nytänkande, och skapa en miljö som är stimulerande och som skapar de förutsättningar som behövs för att medarbetarna ska vara så effektiva och kreativa som möjligt.

Det hör till exempel till gårdagen att varje anställd har ett fast skrivbord som deras enda arbetsplats på kontoret, och att man har ett separat fikarum för pauser. Istället bör kontoret utformas så att personalen kan gå från plats till plats beroende på vad de ska göra. Om de till exempel ska utföra en arbetsuppgift som kräver djup koncentration bör de kunna gå till ett avskilt och tyst rum för det. När de vill ta en paus ska de inte behöva gå undan och separeras från de som jobbar – istället kan man ställa kaffeautomaten och frukten mitt i kontorslandskapet. Detta stimulerar nämligen kreativiteten genom att spontana möten sker i arbetsmiljön. Ställ ditt en soffa för att skapa en mer hemtrevlig känsla – också det stimulerar kreativitet.entrepreneur-593371_960_720

Man kan också inspirera kreativitet genom de färgval man gör. Det säger kanske sig självt att grått och beige inte är inspirerande färger, och man bör därför införa färg på kontoret genom att sätta upp tavlor, ställa in levande blommor och beställa in möbler i starka färger. Även när det gäller golv kan man tänka i färg genom att välja ett varmare, mörkare golv. Naturmaterial är inspirerande, så välj gärna ett trägolv.

En annan viktig faktor är belysningen. Lysrör är varken smickrande för personalen eller för lokalen. Att använda naturligt ljus i så stor utsträckning som möjligt är bra, men kompletterande ljus är ofta nödvändigt för att kunna arbeta. Välj då varmare ljuskällor än lysrör.

Förutom att man som arbetsgivare tjänar på en kreativ inredning genom att ens anställda kan bli mer produktiva och kreativa, tjänar både personal och arbetsgivare på att de anställda också kommer att må bättre. Undersökningar har visat att anställda som jobbar på en arbetsplats som de upplever som kreativ känner sig mindre stressade och har en överlag bättre hälsa. Det finns med andra ord inget att fundera på när det gäller inredningen av ens kontor!

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Företagsutveckling

 
 
 
 
 
 
erudito