Att skriva en affärsplan

Resultatet av affärsutveckling är en välformulerad affärsplan. Om du planerar att starta ett eget företag är det en mycket god idé att skriva en affärsplan för att se om din affärsidé faktiskt håller, och du är klar att sätta igång. Det är ett bra sätt att tvinga dig själv att tänka på frågor som vilken affärsmodell du ska använda, och hur företaget faktiskt ska tjäna pengar. Om du behöver låna startkapital till ditt företag kan det också hända att banken kräver att få se en affärsplan. Här får du därför några råd om hur du på ett enkelt sätt skriver en affärsplan.

När du skriver din affärsplan bör du börja med att beskriva din affärsidé – hur kommer din verksamhet se ut och hur kommer den att dra in pengar? Fundera också på vad du har för mål med din verksamhet, och vilken vision du har för företaget fem år framåt i tiden. Därefter bör du beskriva dig själv som företagare – vad har du för relevant kompetens för att driva just ditt företag, hur ser ditt kontaktnät ut och i vilket skick är din personliga ekonomi?affärsplan

Efter detta kan du rikta dig utåt, mot din potentiella marknad. Vilken är din marknad, och hur ser dina typiska kunder ut? Här kommer också marknadsföring in i bilden – du bör i affärsplanen beskriva hur du ska nå ut till din marknad och dina kunder.

Slutligen bör du tänka igenom företagets ekonomi. Vilka priser kommer du att sätta, och hur relaterar sig din prisnivå till dina konkurrenters? Här måste du också ta ställning till en punkt som många företagare kanske inte vill tänka på – den administrativa delen, hur du ska sköta bokföring, redovisning och deklarationer.

En grundtanke att ha i huvudet medan du skriver din affärsplan är att du inte behöver krångla till det mer än nödvändigt. Det du vill få fram är din affärsmodell, som ska beskrivas så enkelt som möjligt, en analys av dina kunder och en förklaring av vad som gör dig unik. Svårare än så behöver det inte vara.

På sidan Verksamt.se, som är en sida för företagare där tjänster och information från Skatteverket, Tillväxverket och Bolagsverket finns samlade, finns en e-tjänst för att på ett enkelt sätt skapa en affärsplan genom ett interaktivt formulär. Om du vill få stöd och råd under processen att skapa en affärsplan kan det vara något för dig.

 

Taggar: , , ,

 

Fler artiklar om Företagsutveckling

 
 
 
 
 
 
erudito